Stopp i avloppet? Undvik kaustiksodan!


Vi vill alltid förespråka proaktivitet när det gäller hanteringen av dina avloppsrör. Det går inte att poängtera nog: det är lättare och billigare att åtgärda problemen medan de är små. Men ibland ser verkligheten annorlunda ut och du står där med stopp i avloppet. Då gäller följande:

Kaustiksoda - en säkerhetsrisk för dig och andra

Stoppa infallet att plocka fram kaustiksodan!

Varför? Först och främst är den frätande propplösaren en stor säkerhetsrisk, som de flesta inte är så väl medvetna om. Kaustiksoda går ju att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker. Det behövs dock bara en liten mängd för att du ska få permanenta skador av det starkt basiska medlet, som en skvätt i ögat eller på huden.

Ska du någon gång vara i närheten av kaustiksoda, använd därför ALLTID skyddsglasögon. Och även om du klarar dig själv kan andra råka illa ut i framtiden om kaustiksodan hamnar i rören - t.ex. när någon ska rensa vattenlåset, spola eller reparera rören. Detta är bara några av anledningarna till att vi starkt avråder dig från att använda kaustiksoda när du har stopp i avloppet.

 

Kaustiksoda - förstör dessutom rören

Nästa anledning till att undvika kaustiksoda till varje pris är att du riskerar att förstöra rören. När propplösaren möter vatten ”kokar” den nämligen och värmen kan framförallt påverka rör av plast negativt. Kaustiksoda reagerar också med fett och bildar en hinna av tvål på insidan av rören. Beläggningar som lossnar efter en tid och skapar proppar längre ner i ledningarna. När det inträffar har du ett rejält stopp, som kräver ett omfattande spolningsarbete eller till och med fräsning.

 

Till nästa gång …

Det för oss också in på ämnet vad du bör se till inte hamnar i avloppsrören. Stekflott som hälls ner i vasken är den vanligaste orsaken till fettproppar i avloppet.  Stekpannor ska därför alltid torkas ur med papper innan de diskas eller sköljs av. På toaletten är regeln att så lite som möjligt ska ner i avloppet. Hår, tvålrester, tops och tamponger är de vanligaste orsakerna till stopp i badrummet. Utbilda familjen eller hyresgästerna och se till att ha praktisk avfallsuppsamling i både kök och badrum.

 

Gör istället

Det finns många saker du kan prova själv om du har stopp i avloppet, som fungerar som naturliga avloppsrensare/propplösare. Till exempel husmorsrecept som bikarbonat/salt/ättika och varmt vatten. Eller prova ett enklare mekaniskt verktyg som vaskrensare, avloppspump, rensband eller en högtrycksslang. Detta är inte farligt att prova, till skillnad från kaustiksodan.
 

Vill du veta mer om vad du kan göra för att förhindra eller åtgärda stopp i avloppet?

Varmt välkommen att kontakta oss med din frågor och funderingar.
Du kan också hitta många svar på dina frågor i vår FAQ.

 

KONTAKT    FAQ

 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.