Testa dina rör! Använd Rörmätaren!

Vänta inte tills rören går sönder innan du utför någon åtgärd. Med hjälp av vår rörmätare ger vi dig en generell uppfattning om hur rörens skick är idag – och vad du kan göra för att förebygga eller åtgärda dem.

 

år

Hur gamla är era rör?

Testa dina rör och få tips på åtgärder du kan utföra på din fastighet.

Testa dina rör

 

 

Hur länge håller gamla avloppsrör?

Det är nästintill omöjligt att på förhand säga hur länge ett rör skall hålla. Vi brukar dock hävda att nyinstallerade rör i genomsnitt bör hålla mellan 30-60 år. Hur rören används, i vilka förhållanden de befinner sig i och hur de underhålls är till exempel avgörande för hur länge dina rör håller sig i gott skick.

Genom åren har vi stött på avloppsrör som är 100 år gamla som har fungerat bra fram tills nu. Vi har även stött på rör som är 25 år unga som har varit i dåligt skick och i direkt behov av en åtgärd.

Hur slits rören?

Den vanligaste orsaken till slitage beror på korrosion inne i röret. Det innebär att det sker en sönderfrätning inne i röret då det ständigt utsätts för fukt. Korrosionen gör vidare att röret rostar på insidan. Detta sker förr eller senare i alla typer av rör, vare sig det är gjort av gjutjärn, plast eller annat material.

I vissa fall kan du ta en titt på de synliga rören (exempelvis i källaren) och se om det finns bruna prickar (rost) på dem. Om så är fallet är röret med stor sannolikhet också sönderrostat på insidan. Det kan då vara så illa att det är avlagringen på insidan (fettet) som faktiskt hindrar vattnet från att läcka ut.

Hur underhåller jag mina avloppsrör?

Hur du underhåller dina avloppsrör beror helt på skicket på dina rör. Generellt sett bör du dock spola rören* med hetvatten vart tredje till femte år för att få bort fettavlagringar och dylikt. Spola dock med lågtryck.

*Högtrycksspolning kan orsaka bristningar och läckage i rören. 

För mer träffsäker rådgivning - prova vår Rörmätare ovan så får du anpassade tips på vad just Du kan tänkas behöva göra med dina rör. Självklart är du också varmt välkommen att höra av dig till någon av oss kring dina frågor och funderingar, så vägleder vi dig.

Kontakta oss

 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.