10 - 20 ÅR GAMLA RÖR

Dags att kontrollera skicket!

Har din fastighet 10 – 20 år gamla rör kan det ha hänt en hel del sedan installationen. Det är därmed hög tid att kontrollera skicket och se till att du håller din plan med underhållsspolningar. Tyvärr finns det rör som inte är mer än 20 år gamla som drabbas av läckage eller stopp. Medellivslängden på avloppsrör är mellan 29 – 44 år, så nu börjar dina rör närma sig medelåldern.

Vad har hänt?

Vid undersökningar av 20 år gamla rör kan man hitta rötter som växt till sig i röret och rejäla kalkavlagringar. Är rören i gjutjärn har diametern krympt med cirka 1 mm sedan de sattes in för 10 – 20 år sedan, på grund av korrosion som gör att järnet sväller. Gjutjärnsrör får en långsammare korrosionscykel om du sköter dina underhållsspolningar, då rörväggen får möjlighet att torka när fuktiga avlagringar som fett, slam, rost och kalk avlägsnats.

Vad påverkar?

Rörens omgivning spelar förstås stor roll för korrosion och slitage, men främst är det dess material och när i tiden det är monterat som kan ge en fingervisning om när det är dags att byta ut eller genomgå en renovering. Moderna installationer, gjorda efter 1980, är ofta gjorda i plast men även gjutjärn förekommer. Är dina plaströr 10 – 20 år gamla, kan du räkna dig till en av de lyckliga som fått rör av avsevärt högre kvalitet än det marknaden kunde erbjuda på 80- och 90-talet. Du kommer sannolikt ha en längre livslängd än medel.

Var ute i god tid

Om du inte redan vet det, bör du alltså kontrollera:

- Vilket material dina rör är gjorda i
- Vilket årtal de installerades
- Om det gjorts några förändringar sedan dess.

Med hjälp av denna information kan du få en professionell bedömning om du bör gå vidare med att t.ex. undersöka rören med filmkamera. Det är billigare och mindre riskfyllt att handla proaktivt än att renovera rören när problemen redan inträffat.

Har du fler frågor och funderingar kan du alltid vända dig till vår FAQ - eller självklart kontakta oss.

  • Har du rör som är över 50år gamla innehär det en del dåliga nyheter - men också en del goda.

 

  1. Har du rör som är över 50år gamla innehär det en del dåliga nyheter - men också en del goda. 

år

Hur gamla är era rör?

Testa dina rör och få tips på åtgärder du kan utföra på din fastighet.

Testa dina rör

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.