Ta chansen medan relining är möjligt.

Nu börjar dina rör närma sig pensionsåldern. 30 – 40 år gamla rör är huvudsakligen gjorda av gjutjärn. Kvaliteten på dessa gjutjärnsrör är i allmänhet av sämre kvalitet jämfört med gjutjärnsrören från första delen av 1900-talet och har en förväntad livslängd på 30 – 60 år. Dina järnrör har nu också nötts ordentligt av korrosion. Man räknar med att korrosionshastigheten är mellan 0,062 och 0,103 mm/år. En tumregel är att stamrenoveringar av gjutjärnsrör bör planeras var 40 – 50 år. Det är troligen hög tid för relining - men först...

Dags för provtagning!

Grafiten i gjutjärnet bildar ihop med rost en blandning som inte löses upp, utan istället fyller ut och håller ihop försvagningen. Vid en okulär besiktning, t.ex. filmning, kan dessa försvagningar vara mycket svåra att upptäcka. Då kan det vara aktuellt att ta reda på stabiliteten i rörväggen genom att ta ett prov där väggtjockleken analyseras i ett laboratorium. 

Det finns således fortfarande chans att renovera dina 30 – 40 år gamla rör, istället för att byta ut dem helt.

Plaströr från 80-talet

I början av 80-talet hade man kvalitetsproblem med den första generationen PE-material, medan den tredje generation PE material som kom några år senare var revolutionerande. Genom att blanda två olika material fick produkten en högre densitet och en högre hållfasthet. Det kan alltså vara väldigt varierenade kvalitet på plaströr som är 30 – 40 år gamla.

Under 90-talet och början på 2000-talet fortsatte kvaliteten på plasten att öka och idag har PE-rör i mycket hög grad kommit att ersätta PVC-rören. Plaströrets livslängd avgörs också av belastningen. En tjockare rörvägg ger mindre spänning och därmed en längre livslängd.

Varmt välkommen att kontakta oss - så kan vi hjälpa dig med en grundlig underssökning av dina rör.

år

Hur gamla är era rör?

Testa dina rör och få tips på åtgärder du kan utföra på din fastighet.

Testa dina rör

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.