Fräsning, relining eller byte? Vi undersöker.

Rör i kvalitets-gjutjärn, främst från första halvan av 1900-talet, kan hålla upp till 60 år. Idag är det vanligt att man stamrenoverar gjutjärnsrör med 40 – 50 års mellanrum. Plaströr har generellt en kortare livslängd. Är dina plaströr 40 – 50 år gamla lever de på övertid. Plasten från 60-, 70- och 80-talet är av betydligt lägre kvalitet än den som används idag och har visat sig ha en relativt hög skadefrekvens.

Är dina rör 40 – 50 år gamla har de med stor sannolikhet en invändig beläggning som satt sig ordentligt.

Det är med andra ord hög tid att undersöka rörens skick och vidta eventuella åtgärder.

Det kan handla om en fräsning, som på mekanisk väg tar bort allt som satt sig i rören, relining eller att byta ut rören helt. Det beror helt på hur rören har underhållits, deras omgivning och när i tiden de installerats.

 

Hur kontrollerar jag mina rör?

Du kan själv göra en okulär besiktning av de ytliga rören för att hitta uppenbara problem. Har rören bruna prickar i rörkorsningarna är det en indikation på att de är rejält angripna av rost på insidan. Är dina rör 40 – 50 år gamla rekommenderar vi dock att du tar professionell hjälp direkt med att undersöka insidan av rören genom filmning eller provtagning. Det ”värsta” som kan hända är att du upptäcker att rören är i gott skick. Att vara informerad är A och O för en kostnadseffektiv underhållsplanering. Läs mer om vikten av att underhållsplanera här.

 

Traditionellt byte eller relining?

Det är omöjligt att säga innan en grundlig besiktning av dina rör om relining är ett alternativ. Har du inte undersökt dina 40 – 50 år gamla rör tidigare kan du hitta många överraskningar; som inväxta trädrötter eller större hål p.g.a. korrosion. Är rören i hyfsat skick kan relining vara ett bra alternativ, då vi genom kvalitativa metoder går in och åtgärdar bristerna i hela eller delar av ditt rör. Skulle det vara så att rören är i ett oreparerbart skick kommer vi att rekommendera dig ett byte, då vi inte längre kan garantera att relining är en tillräcklig åtgärd för att lösa dina problem.

Varmt välkommen att kontakta oss - så hjälper vi dig till rätt beslut!

KONTAKT

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.