DEL 5 - INTERVJU MED TOBIAS ASPLUND

Vår intervjuserie närmar sig sitt slut och denna gång säger vi hej till Tobias Asplund - som är projektledare hos oss på Tubus System. Men innan dess jobbade han som installatör - och menar på att det självklart är en fördel att ha varit ute på fältet.

Hej Tobias, berätta lite kort om din roll som projektledare hos oss!

Absolut. Jag har varit anställd på Tubus System i tio år, och har "jobbat ute" i cirka 8 år (med relining). De senaste två åren har tjänsten övergått till projektledning, något jag trivs väldigt bra med. Det innebär att jag nu har det yttersta ansvaret för mina projekt, tillsammans med vår distrikschef. I praktiken innebär det att jag är med från start till mål, från det att projektet är insålt tills dess att det är färdigt. Projektering, planering, kontakten med kunderna, byggmöten etc. - att hela flödet går friktionsfritt helt enkelt. I mitt jobb försöker jag vara ute på fält så mycket jag kan, men mestadels är jag på kontoret.

Att projektleda handlar i stor utsträckning om att se till att saker går från start till mål på bästa sätt, en inte alla gånger enkel process. Således, vilka är de största utmaningarna du möter i ditt jobb som projektledare – och hur tar du dig an dem?

Utmaningen i stort är att relining som metod fortfarande är relativt nytt på marknaden. Så processen att informera och vägleda kunden på bästa sätt - och att få denne att känna sig trygg i allt vi gör är en form av "utmaning". Det handlar om att bygga förtroende.

Utöver det är det såklart alltid en utmaning att leda personalen, så att de får all information de behöver och kan utföra sitt jobb på bästa sätt. Dessutom är det en hel del information till de boende som måste klaffa, frågor och informationslappar etc. Det är ibland stressigt - men såklart alltid utvecklande.

Om du får välja ett projekt som du är riktigt nöjd med, vilket skulle det då vara och varför?

Jag måste nog nämna BRF Nebulosa - detta var ett väldigt smidigt projekt där vi initialt skulle infodra köksstammar. Det visade sig dock tidigt att de hade gjort en badrumsrenovering för ca 10 år sedan, och då ej hade bytt luftledningen. Då kunde vi genom vår metod hjälpa till och göra relining även i dessa luftledningar. Vi var helt enkelt proaktiva vilket dessutom genererade ett lägre pris för kund (det blev billigare att göra allt på på en gång). Alla parter blev mer än nöjda, vilket såklart kändes väldigt kul.

Slutligen, om du skulle ge dina två bästa tips till den som är nyfiken på att jobba med projektledning på Tubus System, vilka skulle dessa vara?

Kunskap kring metoden är såklart det viktigaste. Det är därigenom en klar fördel att ha jobbat med relining tidigare - man måste förstå flödet, komplikationer, ja hela metoden bra.

I övrigt är det även bra att vara praktiskt lagd och att ha generell kunskap kring "hantverk". Utöver det är det viktigt att vara organiserad såklart, men också att vara lyhörd och flexibel. Man behöver kunna hoppa mellan olika grejer snabbt.

Stort tack Tobias för din tid och för den inblick du gav oss i ditt jobb!

Tillbaka
Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.